Het leven van een toetsenbakker Rekenen-Wiskunde in 2020 is complex. Het rekenen verandert, het onderwijs verandert, politiek verandert en niet onbelangrijk de visie op toetsing verandert. Er zijn verschillende meningen over hoe rekenen het beste aangeleerd kan worden en dit is weer terug te zien in verschillende methodes.
Cito is op het moment volop bezig om een LVS 4.0 voor Rekenen-Wiskunde te ontwikkelen. De toetsen moeten aansluiten bij het veld. Dit is een proces van continu afwegen en onderbouwde keuzes maken door veel met leerkrachten en leerlingen te praten.
Tijdens deze workshop nemen we je mee in de toetsenbakkerij. We bespreken de uitdagingen van de afgelopen periode.
- Het lastigste punt in het rekenen zijn de context versus de kale sommen. Hoe gaan we daar nu het beste mee om?
- Een ander moeilijk punt dat hiermee samenhangt is het gebruik van taal in de toets.
- We willen minder lange toetsen maken, want de toetslast moet lager. Dit heeft dan wel weer consequenties voor de samenstelling van de toets. Minder opgaven betekent ook minder analysemogelijkheden.
- We horen vaak dat leerkrachten na de toetsen niet tot handelen komen. We hebben hier alvast wat materiaal voor ontwikkeld en uitgeprobeerd. Dit willen we laten zien en er met jullie over discussiëren.
We laten jullie een sneak preview zien van het materiaal dat ontwikkeld is voor groep 3. En we vertellen jullie hoe leerkrachten en leerlingen het ervaren hebben. En wat wij hiervan geleerd hebben.
Jullie stellen in deze bijeenkomst zelf een toets samen. Dit doen we omdat we willen weten welke ingrediënten voor jullie belangrijk zijn en welke we weg kunnen laten. En zijn jullie het eens met elkaar? Vast niet! En hoe gaan we om met die verschillen?