Qinas

Als het (L)even lastig is (vo)

Steeds meer jongeren ervaren mentale druk—sombere gedachten, angst, overprikkeling. Hoe help je hen vooruit? Hoe voer je het gesprek dat écht impact heeft?

Lieke Kalhorn is pedagoog, auteur en spreker, gespecialiseerd in jongeren en veerkracht. Ze begeleidt jongeren op het gebied van mentaal welzijn, studie-/werkkeuze en zelfvertrouwen en geeft jongeren een stem in het maatschappelijke debat. Tevens coacht ze ouders en professionals in communicatie met jongeren.

Tijdens deze interactieve workshop krijg je inzicht in de uitdagingen waarmee jongeren vandaag opgroeien (en hoe hun ontwikkelende tienerbrein de communicatie extra uitdagend maakt). Aan de hand van het gespreksmodel LEVEN krijg je praktische handvatten hoe jij als docent het mentaal welzijn, zelfvertrouwen en veerkracht van jouw leerlingen kunt versterken. Aan de hand van valkuilen en tips uit de praktijk en uit verhalen van jongeren, leer je hoe je hen perspectief laat ervaren en helpt zichzelf te helpen. Hoe help jij jouw leerlingen en andere jongeren met negatieve emoties of tegenslagen om te gaan, en hoe coach je hen om lekker in hun vel te zitten én te blijven zitten. De focus zal daarbij vooral liggen op: HOE doe je dat dan?!

Ieder contact doet ertoe: een jongere die zich gezien, gehoord en gesteund voelt, ontwikkelt veerkracht. Door eerder het goede gesprek te voeren, kunnen we het verschil maken in het leven van jongeren.

Datum event donderdag 20-11-2025 15:30
Max. deelnemers 30
Aangemeld 1
Aantal plaatsen 29
Min. deelnemers 8
Doelgroep VO
Duur 1 bijeenkomst van 2 uur
Tijd 15.30 - 17.30
Door Lieke Kalhorn
Voor mentoren en docenten VO
Aanvullend https://www.swpbook.com/boeken/5/opvoeding-en-jeugdzorg/2617/als-het-leven-lastig-is
Locatie Locatie volgt

De nieuwe kerndoelen voor rekenen en wiskunde maken duidelijk dat uitsluitend directe instructie niet voldoende is om alle doelen te bereiken. De resultaten van Peter Liljedahl's onderzoek naar Building Thinking Classrooms bieden hiervoor wel een oplossing. Door wiskundig probleemoplossen als middel in te zetten, wordt in samenhang gewerkt aan diverse doelen, zoals begrip, vaardigheden, probleemoplossend vermogen, houding, samenwerking, doorzettingsvermogen en risktaking.

In deze training wordt toegelicht waarom deze aanpak effectief is en wordt uitgelegd hoe Building Thinking Classrooms werkt. Het richt zich erop om zoveel mogelijk leerlingen, zoveel mogelijk tijd, in een actieve denkstand te houden. Dit vraagt om het doorbreken van institutionele normen en een verandering in de rol van de leerkracht. In een meer traditionele setting is de leerkracht vooral de overdrager van kennis. Bij Building Thinking Classrooms zorgt de leerkracht voor een duidelijke structuur, ondersteunt leerlingen in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid en voorziet groepjes leerlingen van hints en verdiepende vragen, zodat ze voortdurend actief blijven nadenken.

De voorbeelden in deze training zijn uit het reken- en wiskundeonderwijs, maar als je geïnteresseerd bent zou je deze werkwijze ook in andere vakken kunnen toepassen. Kom dan vooral meedoen!

Datum event dinsdag 13-01-2026 15:30
Max. deelnemers 32
Aangemeld 0
Aantal plaatsen 32
Min. deelnemers 6
Doelgroep PO, VO
Duur 2 bijeenkomsten van 2 uur
Dag 2 28-01-2002 02:00
Door Maarten Müller
Voor docenten VO en leerkrachten PO (vanaf groep 4/5)
Aanvullend de voorbeelden in de trainingen gaan over (rekenen-)wiskunde, maar als je vanuit een ander van geïnteresseerd bent, kom vooral!
Locatie Locatie volgt

Vanuit de theorie kan worden geleerd wat een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is, maar zélf ervaren van wat het betekent om TOS te hebben doet nog veel meer. De combinatie van theorie én het zelf ervaren kweekt begrip voor een jongere met TOS en zijn onderwijsbehoeften. Ook het bewustzijn van de impact van deze stoornis én de mogelijke effecten ervan op andere ontwikkelingsgebieden wordt vergroot. In deze workshop ga je aan de hand van een theoretisch kader zelf aan de slag met praktische oefeningen waardoor je wordt ondergedompeld in de ervaringswereld van jongeren met een taalontwikkelingsstoornis. 

Locatie volgt.

Datum event maandag 29-01-2024 15:30
Max. deelnemers 16
Aangemeld 4
Aantal plaatsen 12
Min. deelnemers 16
Doelgroep VO
Duur 1 bijeenkomst van 2 uur
Tijd 15.30 uur tot 17.30 uur
Door Kentalis
Voor Docenten en zorgco VO

Ongeveer 10% van onze leerlingen heeft te maken met ‘onzichtbare’ problematiek. Deze kinderen kunnen hier veel last van hebben, terwijl wij als buitenstaanders niet zo snel zien dat er wat speelt.   

In deze cursus voor leerkrachten en docenten (PO en VO) gebruiken we de principes van handelingsgericht werken (HGW) en de kennis uit de jeugdpsychiatrie om deze onzichtbare problemen te leren herkennen. Ook krijg je handvatten aangereikt om deze ‘onzichtbare’ leerlingen, op een laagdrempelige manier, in de klas te kunnen ondersteunen. Het is een interactieve en praktische cursus, waarbij ruimte is voor eigen casuïstiek en reflectie op eigen handelen. Hierbij staat de samenwerking tussen leerling, ouders, school en ketenpartners centraal.

Wil jij ‘onzichtbare’ problemen leren herkennen in de klas, zodat je weet wat de ‘onzichtbare’ leerling nodig heeft? Schrijf je dan in voor de cursus!

 

Investering

2 bijeenkomsten van 3 uur, 2e bijeenkomst is op 8 mei 2025

Min. deelnemers 6
Doelgroep PO, VO
Duur 2 bijeenkomsten van 3 uur
Dag 2 08-05-2025 13:18
Tijd 15:30-18:30 uur
Door Naomi van den Berg - PI Research
Voor leerkrachten en docenten
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

Deze unieke cursus bestaat uit vijf intensieve en praktisch toepasbare bijeenkomsten van elk ruim 2,5 uur, waarin alle thema’s uit het Autismepaspoort ® en het boek ‘Autisme anders bekijken’ behandeld worden. 

Inhoud
In deze cursus worden alle thema’s uit het Autismepaspoort en het boek ‘Autisme anders bekijken’ behandeld. Autisme anders bekijken betekent verder kijken dan de diagnose autisme en op zoek gaan naar individuele oorzaken van gedrag. Deze cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van elk 2,5 uur.

start op 18 maart, daarna nog 2 april, 14 april, 12 mei en 4 juni, steeds van 15.30 tot 18.00 uur in 's Graveland.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

- autisme in de DSM5
- zintuiglijke waarneming
- kenmerken van het denken
- communicatie
- cognitieve ontwikkeling
- protectieve factoren
- spanning en ontspanning
- emotionele ontwikkeling
- het autismepaspoort

Wat zeggen deelnemers
“Om een leerling met ASS, onderwijs op maat te kunnen bieden, is het eigenlijk een must om deze cursus te volgen! Suzanne, ik vind dat je met ontzettend veel enthousiasme en passie deze cursus hebt gegeven!”

Resultaat
Na het volgen van deze cursus heb je een grondige basis gelegd om in omgang én benadering van kinderen met autisme verder te kijken dan uiterlijk gedrag en hun handelen aan te passen op de ondersteuningsbehoeften van individuele kinderen met ASS. Ook heb je ervaring opgedaan met het invullen van een Autismepaspoort en hiervan de vertaling te maken naar praktische aanpassingen in de praktijk.

Autisme anders bekijken - Omdat geen kind hetzelfde isInvestering

5 bijeenkomsten van 2 1/2 uur
Het boek 'Autisme anders bekijken' krijg je bij de cursus uitgereikt.

 

 

 

 

 

 

 

NB
Er is voor een aantal deelnemers een individueel vervolg op deze cursus beschikbaar.

Jouw Autisme: Een vernieuwende kijk op psycho-educatie voor jongeren met autisme

Jouw Autisme biedt een complete methodiek voor professionals om zélf psycho-educatie te kunnen geven aan jongeren met autisme. 
De methodiek is ontwikkeld vanuit de nieuwste inzichten rondom het ondersteunen en sterk maken van jongeren met autisme. Waarbij autisme niet wordt gezien als stoornis of handicap, maar als kwetsbaarheid in de informatieverwerking. Het is van groot belang om hierbij een evenwicht te vinden tussen “zorgen voor jezelf’ en aanpassen aan dat wat de omgeving van je vraagt. Deze visie is niet eerder verwerkt in psycho-educatie over autisme voor jongeren.

Voorafgaand aan de trainingsdag in Hilversum bekijk je een e-learning. Deze neemt je mee in de nieuwste visies op autisme. Tijdens de uitgebreide training  die de start vormt van het werken met de methodiek, leren autismecoaches en professionals uit de zorg en het onderwijs om vanuit een realistische maar zeker ook positieve benadering jongeren hun eigen weg te laten vinden, mét hun autisme. Vervolgens kunnen deze trainers zélf aan de slag met behulp van vele materialen uit de Jouw Autisme ToolBox en de digitale materialen en werkvormen op het online platform.

Geschikt voor: IB, RT, orthopedagogen, gedragsspecialisten, leerlingbegeleiders.

Dit vervolg bestaat uit deelname aan de training Jouw Autisme Methodiek. Meer weten? Kijk op: https://jouwautisme.nl/

 

Min. deelnemers 10
Doelgroep PO, VO
Duur 5 bijeenkomsten van ruim 2 1/2 uur
Dag 2 02-04-2025 15:30
Dag 3 14-04-2025 15:30
Dag 4 12-05-2025 15:30
Dag 5 04-06-2025 15:30
Tijd 15:30-18:00 uur
Door Suzanne Rouwhorst
Voor leraren / docenten po en vo
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

Het AutismeBelevingsCircuit is voor iedereen die autisme wil ervaren en leren kennen. Laat je misleiden door je zintuigen, ontdek wat kan en niet kan, voel nu zelf waar anderen enkel over schrijven.

Resultaat

Door tijdens de workshop 10 praktische opdrachten uit te voeren beleef je zelf autisme. De korte opdrachten maken het mogelijk om te ervaren wat een intense prikkeling van de zintuigen met je doet en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw manier van denken. De workshop geeft je inzicht in een leven met ASS en geeft tips om meer autismevriendelijk te zijn. Deze eenvoudige aanpassingen maken vaak een groot verschil voor mensen met en zonder autisme.

NB: Deze workshop is ook heel erg geschikt als activiteit tijdens een studie(mid)dag!

Datum event donderdag 03-04-2025 15:30
Max. deelnemers 16
Aangemeld 13
Aantal plaatsen 3
Min. deelnemers 6
Doelgroep PO, VO
Duur 1 bijeenkomst van 1 1/2 uur
Tijd 15:30-17:00 uur
Door Nicole Skomorowski (Unita) en Monica Lemmens (Qinas)
Voor onderwijsprofessional (po-vo)
Aanvullend Vraag deze training als InCompany training aan. Neem contact op met events@gameeleon.nl
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Omgaan met leerlingen met gedragsproblemen: “Waarom doet ‘ie zo?”

Deze vraag stellen schoolmedewerkers zichzelf en elkaar regelmatig. Vaak volgen dan verschillende ideeën over waarom het zo lastig is met deze leerling: “Hij trekt de rest van de klas mee”, “Zijn ouders zijn net zo”, “Ze komt er steeds mee weg” etc. Daarbij is het vaak de overtuiging dat als we beter zouden weten waarom deze leerling doet wat hij/zij doet, we er beter mee kunnen omgaan.

In deze cursus gaan deelnemers aan de hand van eigen casuïstiek op zoek naar het antwoord op de vraag waarom leerlingen doen wat ze doen…. en daarbij ook waarom wij zelf doen wat we doen.

Deze minicursus is, door deelnemers, beoordeeld met een 8,6! 

  • Afwisseling theorie praktijk. Sharon heeft veel kennis over dit onderwerp en kent veel praktijkvoorbeelden
  • Inhoudelijk goed, praktisch, kon alles delen, goede feedback, goede organisatie, catering perfect
  • Ik heb veel mee gekregen... dank je wel!!!
  • De bruikbaarheid en de inzichten
  • Inhoudelijk en praktische cursus, waarmee je gelijk aan de slag kunt

 

Investering

2 bijeenkomsten van 3 uur

Datum event donderdag 06-03-2025 15:30
Max. deelnemers 16
Aangemeld 14
Aantal plaatsen 2
Min. deelnemers 8
Doelgroep PO, VO
Duur 2 bijeenkomsten van 3 uur
Dag 2 20-03-2025 00:00
Tijd 15.30-18.30 uur
Door Naomi van den Berg - PI Research
Voor onderwijsprofessionals vanuit po en vo
Locatie Maria Montessorischool Huizen

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Bewegen om te leren - Brain Gym® 104  (po-vo)

Hebben jouw leerlingen het af en toe nodig om te ontladen of te ontspannen gedurende de dag? En wil je oefeningen leren waarmee dit snel en effectief kan? Oefeningen die ook direct het leren ondersteunen? Schrijf je dan in voor de cursus “Brain Gym® 104: Bewegen om te leren”.

Leerdoelen:

Aan het eind van deze cursus:

  • Ken je 26 Brain Gym® oefeningen die je direct de volgende dag kunt inzetten gedurende de lesdag of tijdens individuele gesprekken met leerlingen. Deze oefeningen kun je gebruiken als energizer, stressregulatie, maar ook ter voorbereiding op lezen, schrijven en rekenen.
  • Heb je meer kennis over de ontwikkeling van het brein in relatie tot leren.
  • Begrijp je de relatie tussen lichaamsbewustzijn, emoties en leren.
  • Weet je waarom bewegen in de klas belangrijk is voor de integratie van primaire reflexen. De integratie van primaire reflexen is essentieel om tot leren te komen.
  • Kun je op basis van de theorie en waarneming in de klas de geleerde oefeningen effectief inzetten. 

 

Investering:

Deze training wordt in 4 dagdelen (15:30-18:30 uur) gegeven.
Bij deze training wordt het Handboek Braingym (9789088400964 - Paul E. Dennison Gail Dennison) gebruikt. Het is verplicht om deze vooraf aan te schaffen. Tijdens de training worden aanvullende hand-outs uitgereikt. 

NB: Deze training kan ook als InCompany gevolgd worden. Voor het VO raden we aan deze training InCompany te doen. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

Datum event donderdag 25-09-2025 15:30
Max. deelnemers 16
Aangemeld 3
Aantal plaatsen 13
Min. deelnemers 6
Doelgroep PO, VO
Duur 4 bijeenkomsten van 3 uur
Dag 2 16-10-2025 15:30
Dag 3 13-11-2025 15:30
Dag 4 11-12-2025 15:30
Door Esther Soudant
Voor Leerkrachten / docenten, leerlingcoaches, intern begeleiders, zorgcoördinatoren
Aanvullend Geschikt voor zowel PO (klassikaal en individueel) als VO (nadruk op individueel).
Locatie Het Zandkasteel-zorg
Training: Moeiteloos Motiveren (vo)

Deze training werd eerder aangeboden onder de titel: 'een motiverend gesprek, hoe doe je dat?'

Je kent ’t vast wel: Het gevoel dat je advies niet of nauwelijks aankomt bij een leerling of ouder. En tóch wil je onder de titel: 'een motiverend gesprek hoe doe je dat?' graag je boodschap overbrengen!

Tijdens de training ‘Moeiteloos Motiveren’ leer je een aantal basisprincipes van motiverende gespreksvoering en oefen je met eigen praktijksituaties. Door te experimenteren met een trainingsacteur krijgen we samen inzicht in ‘wat werkt’ en ‘waar kansen liggen’.
Je hoeft je niet voor te bereiden voor deze training, hooguit na te denken over wat jij lastig gedrag vindt in 1-op-1 gesprekken. Elk gedrag kan besteld worden bij de acteur! We werken met wat er in het moment ontstaat.

Deze training is ook geschikt als InCompany! De training wordt dan op maat gemaakt en kan in 1 of 2 dagdelen gegeven worden. Als kapstok voor de training, kiest de school een thema, zoals: Mentorgesprekken, driehoeksgesprekken, gesprekken over gezondheid, trajectbegeleiding of ziekteverzuimbegeleiding.  

 

 

Datum event maandag 30-09-2024 15:00
Aangemeld 8
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

"Geweldloos Verzet & Verbindend Gezag”

“Ik voel dat ik geen grip heb op deze klas”,
“Ik moet voortdurend alert zijn en nog steeds ontstaan er onderling veel conflicten”,
“Ik ben alleen maar aan het corrigeren”,
“Ik heb alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken”.

Dit zijn waarschijnlijk herkenbare uitspraken van onderwijs- en zorgprofessionals die zoeken naar hoe zij invulling kunnen geven aan hun gezag in hun rol en functie.

Het antwoord kun je vinden binnen Verbindend Gezag-Geweldloos Verzet. VGGV is gebaseerd op de principes van Gandhi. Prof. Haim Omer heeft deze vorm van gezag doorontwikkeld voor gezinnen met jongeren met ernstige gedragsproblemen. Deze inzichten zijn ook binnen het onderwijs goed bruikbaar. Het belangrijkste doel is om niet langer te handelen vanuit (on)macht, maar vanuit kracht. Het besef dat je alleen controle hebt over je eigen gedrag en oog hebben voor jouw eigen rol, draagt daaraan bij. Vriendelijkheid èn vastberadenheid helpen om op een geweldloze manier verzet te bieden tegen ongewenst gedrag. Een ander belangrijk aspect is het gebruik maken van de steun en support om jou heen, dus van de ouders, jouw collega’s en de directie. Samen sta je sterker.

In deze workshop word je meegenomen in dit gedachtengoed van Verbindend Gezag-Geweldloos Verzet. De workshop is (inter)actief en gericht op eigen ervaringen, waarbij we samen gaan uitzoeken hoe het gedachtengoed VGGV je daarbij verder kan helpen.

In de tweede bijeenkomst op 16 juni 2025 wordt nader ingegaan op de pijlers en de uitgangspunten van Verbindend Gezag en op welke manier deze in te zetten zijn in de werksituatie van de deelnemers. We besteden o.m. aandacht aan de-escalerend handelen en aan manieren om -in de gezamenlijkheid van je team en met het netwerk rondom een leerling- een standpunt in te nemen ter bevordering van de ontwikkeling en het welzijn van alle betrokkenen.

Min. deelnemers 8
Doelgroep PO, VO
Duur 2 bijeenkomsten van 3 uur
Dag 2 16-06-2025 11:26
Tijd 15:30-18:30 uur
Door Ella Tak - PI Research
Voor onderwijsprofessionals po-vo
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland
 

Professionaliseringsplatform
passend onderwijs


Voor onderwijsprofessionals
in de regio Gooi en Vecht

VO     035 526 94 81

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Qinas
Burgemeester de Bordesstraat 80
1404 GZ  Bussum

Nieuwsbriefinschrijving VO

PO     035 800 10 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Unita
Noordereinde 54F
1243 JJ  ’s-Graveland

Nieuwsbriefinschrijving PO