Kindgesprekken (po)

Steeds meer scholen benutten de inbreng van de leerling bij het vormgeven van het onderwijs en de extra ondersteuning. Dit verbetert de leerkracht-leerling-relatie en verhoogt de kans op schoolsucces.

 

Onlangs verscheen de nieuwe handreiking OPP. Voor alle leerlingen die naast de basisondersteuning ook extra ondersteuning krijgen, moet de school een OPP maken. Hierin staat wat al goed gaat en wat nog niet, de onderwijsdoelen waarbij de leerling extra ondersteuning nodig heeft en de aanpak: wat streven we na en welke extra ondersteuning bieden wij? Ongeacht hun leeftijd, krijgen leerlingen met een OPP in 2024 hoorrecht. Zij mogen dan hun mening geven bij het opstellen, bijstellen en evalueren van hun OPP. School moet laten zien dat ze hiernaar gevraagd hebben en wat ze hiermee hebben gedaan. Kind-gesprekken zijn hierbij cruciaal.

In deze cursus komen de volgende vragen aan bod: hoe kun je met kinderen in gesprek over hun ontwikkeling? Wat maakt deze gesprekken succesvol? Welke visualisaties helpen? Hoe betrek je ouders er ook bij? Hoe is de invoering van het hoorrecht een toevoeging op de kind-gesprekken die scholen nu al inzetten? En wat doe je als een kind...? HGW en ‘Met plezier naar school’ zijn het kader. Theorie, opdrachten/oefeningen, hulpmiddelen en casuïstiek van trainers en deelnemers komen aan bod.

Na afloop van deze cursus kun je:

  • Gesprekken met kinderen voorbereiden, voeren en evalueren
  • Visualisaties en andere hulpmiddelen benutten in kind-gesprekken

 

Vooraf aan beide bijeenkomsten wordt korte voorbereiding gevraagd (bekijken van een filmpje en het lezen van een beknopte tekst) zodat we in de bijeenkomst snel van de theorie naar jullie praktijkvoorbeelden kunnen gaan. Zo is het leerrendement optimaal.

Deze cursus wordt ook InCompany aangeboden, neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Evenement Eigenschappen

Datum event dinsdag 16-04-2024 15:30
Max. deelnemers 16
Aangemeld 9
Aantal plaatsen 7
Min. deelnemers 6
Doelgroep PO
Duur 2 bijeenkomsten van 3 uur
Dag 2 28-05-2024 15:30
Tijd 15:30-18:30 uur
Door Noëlle Pameijer met Eugenie van Dijck en Marieke Gerrits
Voor leerkrachten (po)
Aanvullend De cursus wordt ook InCompany aangeboden, neem contact op voor de mogelijkheden.
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Plaats reactie

Verstuur
  • Groter dan de som

    Speel het spel ‘Groter dan de som’

    En leer binnen multidisciplinaire overleggen (MDO) van elkaars kennis, ervaringen en perspectieven!

    Hoe krijg je met elkaar beweging in complexe casuïstiek? Door samen te werken en goed te communiceren. Gedragswerk en Steunpunt Passend Onderwijs hebben de serious game ontwikkeld: Groter dan de som. Spelers van dit spel worden uitgedaagd op de competenties samenwerken en communicatie. Competenties die ook nodig zijn binnen een multidisciplinair overleg. Spelers werken – net als in een MDO – samen vanuit verschillende rollen en hebben elkaar nodig om het doel te behalen.

  • Eerste Hulp Bij Taal posters

    Steeds meer basisscholen krijgen te maken met een grote toestroom van nieuwkomers in de klas. Deze kinderen komen vaak de school binnen zonder dat zij de Nederlandse taal kennen. Om de leerlingen en leerkrachten op weg te helpen ontwikkelde Het ABC een aanwijsposter om te helpen bij de communicatie.
    Download hier de Eerste Hulp Bij Taal (aanwijs-)posters. Hang de Nederlandse versie op in de klas en deel de poster met de taal die thuis wordt gesproken met de leerling/ouders. 

    De poster is momenteel verkrijgbaar in 6 talen, meer talen zijn in de maak.

    Downloads:

    Nederlands
    Engels
    Spaans
    Turks
    Pools
    Arabisch

  • Hoe heet je ook alweer?

    Iemand stelt zich voor, je hebt een leuk gesprek, maar stiekem ben je de naam alweer vergeten als je elkaar gedag zegt. Veel mensen hebben er moeite mee: het onthouden van namen. Tijdens een telefoongesprek, een zakelijke afspraak of op verjaardagen – vaak gaat iemands naam het ene oor in en het andere weer uit. Hoe komt dit? En wat kun je doen om niet keer op keer te hoeven vragen: ‘Hoe heet je ook alweer?’

    Het artikel is gebaseerd op hoofdstuk 4 uit Breinfitness van Noëlle Kamminga. 

     

 

Professionaliseringsplatform
passend onderwijs


Voor onderwijsprofessionals
in de regio Gooi en Vecht

VO     035 526 94 81

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Qinas
Burgemeester de Bordesstraat 80
1404 GZ  Bussum

Nieuwsbriefinschrijving VO

PO     035 800 10 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Unita
Noordereinde 54F
1243 JJ  ’s-Graveland

Nieuwsbriefinschrijving PO