Workshop “de leer-kracht van de systemische bril” (po)

Workshop “de leer-kracht van de systemische bril” (po)

Doel van de workshop:

 • Leren en ervaren hoe de systemische wetmatigheden van verbinding, ordening, balans in geven en nemen, loyaliteit en erkenning werken. Hoe zijn deze voelbaar en zichtbaar in jezelf als leerkracht maar ook in de groep waar je mee werkt.
 • Je blik kunnen richten op jouw eigen systeem van herkomst, op de informatie die je daaruit hebt meegekregen en hoe deze informatie jou als mens en als leerkracht vormt.
 • Oefenen met systemische werkvormen en zelf ervaren hoe je dit in jouw groep kan toepassen.

 

 

 

Over Marke de Jong:

 • Na ruim 10 jaar lesgeven werk ik sinds twee jaar als psychodynamisch kindercoach. In ‘t Levens Atelier begeleid ik kinderen, jongeren en ouders die het verlangen hebben om (weer) te gaan leven vanuit hun unieke talenten, krachten en eigen-wijsheid.
 • Als leerkracht en kindercoach heb ik gemerkt hoeveel meerwaarde het kijken door een ‘systemische bril’ heeft voor jezelf en voor de kinderen in de groep. Vanuit enthousiasme en plezier deel ik die kennis en ben ik nieuwsgierig naar jouw ervaringen.
 • Zelf ervaren en doen is het allerleukste! Zoals Confucius ooit zei: "Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp". Dus naast de theorie gaan we ook veel doen en oefenen met elkaar.

Evenement Eigenschappen

Datum event Nog te bevestigen
Max. deelnemers 12
Aangemeld 4
Aantal plaatsen 8
Min. deelnemers 6
Doelgroep PO
Duur 2 bijeenkomsten van 2 uur
Tijd 15.30-17.30 uur
Door Marke de Jong
Voor leerkrachten po
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

Plaats reactie

Verstuur
 • Hoe heet je ook alweer?

  Iemand stelt zich voor, je hebt een leuk gesprek, maar stiekem ben je de naam alweer vergeten als je elkaar gedag zegt. Veel mensen hebben er moeite mee: het onthouden van namen. Tijdens een telefoongesprek, een zakelijke afspraak of op verjaardagen – vaak gaat iemands naam het ene oor in en het andere weer uit. Hoe komt dit? En wat kun je doen om niet keer op keer te hoeven vragen: ‘Hoe heet je ook alweer?’

  Het artikel is gebaseerd op hoofdstuk 4 uit Breinfitness van Noëlle Kamminga. 

   

 • 'Vooruit Achteruit'

  Spel 'Vooruit Achteruit' voor meer begrip in de klas
  Chronisch zieke kinderen willen wel gezien, maar niet zielig gevonden worden.

  Het spel 'Vooruit Achteruit' is voor de bovenbouw van de basisschool ontwikkeld. In het spel staat de beleving en het invoelbaar maken van een beperkte hoeveelheid beschikbare energie en wisselende belastbaarheid voor alle klasgenoten centraal. Tijdens het spel ervaren ze vanuit het kinderleven gegrepen uitdagingen. Zoals bijvoorbeeld plotseling toeslaande vermoeidheid, pijn of niet mee kunnen doen. Daarnaast wordt er een gokelement toegevoegd in de vorm van kanskaarten die positief of negatief uit kunnen vallen. Het spel eindigt met een gezamenlijke reflectie.

  Via https://www.zorgeloosnaarschool.nl/ kan het spel aangeschaft worden.

 • Handreiking | Signaleren voor het voortgezet onderwijs

   

  Wat kan je doen als het je opvalt dat een leerling bij jou op school bijvoorbeeld een laag zelfbeeld heeft? Wanneer hij niet meekomt in de groep, of moeite heeft met zelfbeheersing? Wanneer hoort het bij een normale sociaal-emotionele ontwikkeling en wanneer is dit problematisch? Hoe kan je als leerkracht, mentor, zorgcoördinator of schoolteam vroegtijdig signaleren of leerlingen problemen ondervinden in hun sociaal-emotionele ontwikkeling? Welke rol kan een conciërge hebben en welke rol heeft de ouder? Welke zorg of ondersteuning kan je vervolgens inzetten op schoolniveau, klassenniveau en op leerlingniveau? Deze handreiking geeft houvast bij deze vragen.

  > naar de handreiking

 • Mindset

  Het Platform Mindset heeft een uitgebreide bibliotheek met tools en posters. Om te downloaden, te printen en te gebruiken!

   

   

 

Professionaliseringsplatform
passend onderwijs


Voor onderwijsprofessionals
in de regio Gooi en Vecht

VO     035 526 94 81

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Qinas
Burgemeester de Bordesstraat 80
1404 GZ  Bussum

Nieuwsbriefinschrijving VO

PO     035 800 10 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Unita
Noordereinde 54F
1243 JJ  ’s-Graveland

Nieuwsbriefinschrijving PO