In dit toegankelijke boek voor kinderen van ongeveer 10-12 jaar, worden zaken besproken die voor kinderen traumatisch kunnen zijn. Dat kan zijn het overlijden van een dierbare, een vechtscheiding van ouders, gepest worden, ziekte, maar ook: verwaarlozing, mishandeling en misbruik. Dat dit dingen zijn waar kinderen niets aan kunnen doen, daar zijn volwassenen het over eens.
Boost je Plusklas
Leerlingen die naar een plusklas gaan, bloeien vaak op. Ze ervaren plezier in leren en genieten er zichtbaar van om cognitief uitgedaagd te worden. Uit onderzoek van onder meer het National Talent Centre of the Netherlands (oktober 2020) komt tevens naar voren dat leerlingen die naar een plusklas gaan, vaker slagen ze zonder vertraging voor het vwo. Van leerlingen die geen plusklas hadden, blijven er meer zitten of ze zakken terug naar de havo. Kortom, de plusklas speelt een belangrijke rol!
In een plusklas is het verwerven van kennis vaak geen probleem. Juist het versterken van vaardigheden als de executieve functies, de (sociaal-) emotionele ontwikkeling, 21e eeuwse vaardigheden en de metacognitieve vaardigheden is belangrijk om zich in de toekomst te kunnen blijven ontwikkelen. Maar hoe kun je meten of de deelname aan een plusklas hier daadwerkelijk aan bijdraagt en in welke vaardigheden moeten deze leerlingen zich ontwikkelen? En hoe zorg je voor verbinding en een doorgaande lijn tussen de plusklas en de stamgroep? En hoe kan een plusklas programma er uit zien?
Tijdens deze training (4 middagen van 2 uur) ontvang je antwoord op deze (en nog vele andere) vragen. Wil jij jouw plusklas naar een nog hoger plan tillen? Geef je plusklas dan een boost door het volgen van deze training.
Bijeenkomst 1 : Opzetten van een plusklas
- Wat is een plusklas? Voor welke leerlingen is een plusklas geschikt?
- Relatie, overgang, synergie tussen plusklas en reguliere programma
- Competenties leerkracht plusklas
- Organisatorische voorwaarden: programma, continuïteit en beleid.
De cursisten
- kunnen aangeven hoe een plusklas kan voorzien in het tegemoet komen aan de
onderwijsbehoeften van (hoog)begaafde leerlingen - kunnen aangeven welke randvoorwaarden op organisatorisch niveau gelden bij het opzetten
van een plusklas op het niveau van een school of samenwerkingsverband - kunnen aangeven over welke competenties een leerkracht die leerlingen in een plusklas
begeleid moet beschikken.
Bijeenkomst 2 : Lesprogramma/methodiek van een plusklas
- Doelstellingen plusklas
- Onderwijsbehoeften (hoog)begaafde leerlingen
- Ontdekkend/onderzoekend leren
- Leren leren
De cursisten
- kunnen aangeven aan welke (onderwijs)doelen wordt gewerkt in een plusklas
- kennen in hoofdlijnen de kenmerken van ‘discovery learning’
- kunnen in hoofdlijnen een programma samenstellen voor een plusklas
Bijeenkomst 3 : Hoe volg je de ontwikkeling van de executieve functies, de (sociaal-) emotionele ontwikkeling, 21e eeuwse vaardigheden en de metacognitieve functies van jouw (plus)leerlingen?
- Valkuilen, kenmerkende problemen i.r.t. ontwikkeling van boven beschreven functies bij (hoog)begaafde leerlingen
- Ontwikkelplan maken
- niveau ontwikkeling van de boven beschreven functies vaststellen
- in kaart brengen van verwachtingen van ouders, leerling, leerkracht
- ontwikkeldoelen beschrijven in de vorm van een ontwikkelplan
- interventies/begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen.
- De cursisten
- kunnen de ontwikkelpunten van een leerling in beeld brengen
- kunnen obv gesignaleerde ontwikkelpunten een individueel ontwikkelplan maken
- beschikken over handvatten om een ontwikkelplan uit te voeren.
Bijeenkomst 4 : Verbinding en doorgaande lijn plusklas en stamgroep
- Doorzetten aanpak plusklas in stamgroep
- Versterken onderwijsaanbod vanuit de plusklas
- Versterken onderwijsaanbod aan de hand van reguliere methodes.
- De cursisten
- kunnen de aanpak (onderwijsaanbod, gestelde doelen en begeleidingsadviezen) doorzetten in
het regulier programma van de plusklas leerling - beschikken over handvatten om het onderwijsaanbod binnen het reguliere programma af te
stemmen op de onderwijsbehoeften van (hoog)begaafde leerlingen.
Evenement Eigenschappen
Datum event | woensdag 21-04-2021 15:30 |
Dag twee | woensdag 12-05-2021 15:30 |
Dag drie | woensdag 26-05-2021 15:30 |
Dag vier | woensdag 09-06-2021 15:30 |
Tijd | 15.30 - 17.30 |
Door | Kasper Ponte (psycholoog NIP) |
Voor | leerkrachten (en ib-ers, plusklas leerkrachten) |
Aanvullend | De scholing gaat door bij 12 deelnemers. Mogelijk (deels) online. |
Max. deelnemers | 15 |
Ingeschreven | 15 |
Aantal plaatsen | 0 |
Prijs | n.v.t. |
Locatie | Locatie volgt |
Achtergrond
Handle with Care
Wat is Handle with Care?
Handle with Care is een initiatief om kinderen die thuis betrokken zijn bij huiselijk geweld snel te steunen de dag nadat het geweldsincident is voorgevallen. Het programma richt zich op snelle sociale steun op school voor kinderen van vier tot twaalf jaar. School is voor veel kinderen een veilige plek en docenten zijn goed in staat gepaste steun te bieden (en beschouwen dat ook als hun taak), maar dan moeten ze wel weten dat het thuis speelt. Op deze manier wordt het stressniveau van het kind verlaagt door steun van de leerkracht en wordt de ontwikkeling van het kind zo min mogelijk belemmerd.
Waarom Handle with Care?
In elke schoolklas in Nederland zitten kinderen die thuis met kindermishandeling of huiselijk geweld te maken krijgen. Bij sommige kinderen is dat geweld zo ernstig dat de politie eraan te pas komt. Door het geweld thuis voelen kinderen zich onveilig en zijn zij ook op andere plekken op hun hoede voor gevaar. De stress die deze kinderen meedragen laten ze niet thuis achter, maar nemen ze mee de klas in. Vaak weet niemand hiervan waardoor deze kinderen geen steun krijgen. Daardoor komen ze niet aan leren toe en krijgen ze te maken met de gevolgen hiervan zoals psychische problemen of zelf gewelddadig te worden. En dat terwijl de leerkracht hierin een verschil kan maken voor het kind.
De werkwijze
De Handle with Care werkwijze is als volgt. Als de politie aan de deur komt vanwege een melding van huiselijk geweld of kindermishandeling in een gezin met kinderen, dan neemt de politie contact op met Veilig Thuis. Veilig Thuis neemt direct contact op met gezin (telefonisch of huisbezoek). Zij vragen de schoolgegevens uit van de kinderen en zorgen ervoor dat er vóór de volgende schooldag een Handle with Care signaal naar de school van de kinderen wordt gestuurd. Het Handle with Care signaal bevat alleen de naam en geboortedatum van het kind en het codewoord ‘Handle with Care’. De aangewezen persoon op school die elke ochtend de speciaal aangemaakte e-mail inbox nakijkt, geeft dit door aan de betreffende leerkracht, zodat hij/zij voor het begin van de les weet dat deze leerling mogelijk extra steun kan gebruiken. Vervolgens wordt het mailtje verwijderd. Op geen enkele andere wijze registreert de school deze meldingen.
Steun bieden
Het doel van Handle with Care is steun bieden aan de leerling die thuis in aanraking is gekomen met huiselijk geweld. Leerkrachten kennen hun leerlingen en passen de steun hierop aan (in overleg met het kind). Maar we kunnen ons ook voorstellen dat het prettig is om er meer over te lezen of te horen.
Klik verder voor:
- de handleiding Handle with Care
- concrete tips en veel informatie over hoe er steun geboden kan worden aan kinderen op de website van Augeo. Ook staan er goede suggesties voor het contact met de ouders.
Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen
Een praktisch handboek voor het basisonderwijs
Door uiteenlopende omstandigheden kunnen kinderen op jonge leeftijd chronische stress ervaren. De gevolgen van deze vroegkinderlijke chronische traumatisering zijn over het algemeen ernstig en vergaand doordat het de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloedt. Kinderen hebben hierdoor onder meer moeite met leren, met het reguleren van hun emoties en gedrag en met vertrouwen op zichzelf en in de ander. Sommige kinderen zijn onrustig en kunnen zich niet concentreren omdat ze voortdurend alert zijn op gevaar. Andere kinderen maken zich juist zo onopvallend mogelijk omdat dat hun overlevingskansen heeft vergroot. Er zijn ook kinderen die door een schijnbaar kleine of voor anderen onbegrijpelijke aanleiding agressief reageren omdat hun hersenen nog in de vechtstand staan. Voor leerkrachten is dit gedrag vaak moeilijk te begrijpen. Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen biedt leerkrachten, intern begeleiders en schoolmaatschappelijk werkers onmisbare praktische kennis en vaardigheden om goed om te kunnen gaan met het vaak moeilijk te begrijpen gedrag van de vele getraumatiseerde leerlingen waar ze op hun school, mede door de invoering van Passend Onderwijs, in toenemende mate mee te maken hebben. Door traumasensitief onderwijs te bieden aan de kinderen die het nodig hebben wordt het klassenklimaat voor alle kinderen veiliger en de effectieve leertijd en de leeropbrengsten van alle kinderen hoger. Ook voor studenten die geïnteresseerd zijn in de effecten van chronische traumatisering op de (cognitieve) ontwikkeling is het een zeer waardevol boek. Leony Coppens, Carina van Kregten en Marthe Schneijderberg hebben in dit boek hun kennis over de impact van chronische traumatisering op de ontwikkeling van kinderen gecombineerd met jarenlange praktijkervaring in het werken met getraumatiseerde kinderen zowel thuis als op school en in individuele behandelingen en (ouder-)begeleidingen. https://www.swpbook.com/boeken/21/onderwijs/1794/lesgeven-aan-getraumatiseerde-kinderen