In gesprek met ouders en leerlingen, ook als het moeilijk gaat (po)

In gesprek met ouders en leerlingen, ook als het moeilijk gaat (po)

Als het lukt om in de basis handelingsgericht te werken, dan werk je samen met collega’s, ouders en leerlingen. Zodra een leerling het moeilijk heeft op school en/of ouders zich zorgen maken over hun kind, dan wordt dit gezamenlijk geanalyseerd en aangepakt. Meestal gaat dit goed, soms verloopt het moeizaam. Wat doe je dan? In twee bijeenkomsten van twee uur leer je wat je al doet en wat je nóg beter kunt doen om de samenwerking en communicatie met ouders prettig en efficiënt te laten verlopen.

“Deze ouders gaan steeds op onze stoel zitten”; “Waarom komen deze ouders niet op gesprek?” of juist “Wat fijn dat we zo goed met deze ouders hebben samenwerkt”; “Het is gelukt, we zitten weer op één lijn”.

Dit zijn voorbeelden van opmerkingen uit de scholen die we vaak horen. Constructieve communicatie met ouders is belangrijk voor het welzijn en het schoolsucces van leerlingen, de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs aan hun kind én voor het werkplezier van leerkrachten. Bij de (h)erkenning en waardering van leerlingen met verschillende talenten en vaardigheden, is de samenwerking met ouders nóg belangrijker. Zij kunnen meedenken in wat hun kind op school nodig heeft, zonder op de stoel van de leerkracht te zitten. Samen sterker, in het belang van iedereen. Tijdens deze twee bijeenkomsten gaan we in op een constructieve samenwerking tussen ouders en school en de rol van de leerling daarin.

Het belang van ouderbetrokkenheid komt aan bod, evenals de manier waarop ouders het onderwijs aan hun kind en, daarmee samenhangend, de leerkracht kunnen ondersteunen (en omgekeerd).

Tien aandachtspunten geven de school én ouders houvast tijdens de gesprekken. Een werkwijze in zes stappen concretiseert een overleg met ouders en eventuele andere onderwijsprofessionals. Visualiseren – samen tekenen en schetsen – is goud waard in deze gesprekken. Hier krijg je enkele voorbeelden van te zien. Ook komt de rol van de leerling aan bod: hoe betrekken we het kind erbij? Zo ben je als school goed voorbereid op het Hoorrecht: vanaf augustus 2025 hebben leerlingen het recht om mee te denken in hun OPP en hun mening erover te geven.

Het kader is het meest recente boek over HGW van Noëlle Pameijer: “Met plezier naar school: de onmisbare rol van ouders in het succes van kinderen”, ook wel HGW voor ouders genoemd. Dit boek bevat veel praktische tips voor ouders én voor scholen.

Doel:

na afloop van deze training kun je:
· gesprekken met ouders voorbereiden, voeren en evalueren
· leerlingen betrekken bij gesprekken met ouders
· visualisaties benutten in de samenwerking met ouders en leerlingen

Korte theorieblokken, oefeningen en ervaringen uitwisselen en leren van en met elkaar wisselen elkaar af. Het is mogelijk om van tevoren specifieke leervragen/wensen in te dienen, zodat we deze kunnen meenemen in de training.

Bij beide bijeenkomsten vragen we je om voorbereiding, omdat het leerrendement hoger is als je je in het thema hebt verdiept. De inhoud krijgt dan meer betekenis voor je dagelijkse werk en we kunnen dan sneller van de theorie naar jullie praktijk.

Voorbereiding dagdeel 1: Bekijk het filmpje van Noëlle Pameijer over ouderbetrokkenheid en schrijf op: wat spreekt je aan, wat doen jullie al op je school en wat zou je nog meer willen doen? Het filmpje wordt vooraf toegestuurd.

Voorbereiding dagdeel 2: Lees het artikel ‘Van Nee naar Mee’ (LBBO) en noteer tijdens het lezen wat je aanspreekt, wat je al doet en wat je nog gerichter zou willen doen. Dit artikel wordt vooraf toegestuurd.

Breng in kaart hoe het met ouderbetrokkenheid staat in je school. Benut hierbij de HGW-driehoek met 3 niveaus. Dit wordt tijdens de eerste bijeenkomst toegelicht.

 

We kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan!

Judith de Lange (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Maaike Monsees (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Schoolpsychologen Stichting Elan en SWV Unita

Evenement Eigenschappen

Datum event donderdag 17-04-2025 15:30
Max. deelnemers 16
Aangemeld 9
Aantal plaatsen 7
Min. deelnemers 8
Doelgroep PO
Duur 2 bijeenkomsten van 2 uur
Dag 2 15-05-2025 15:30
Tijd van 15.30 uur tot 17.30 uur
Door Maaike Monsees en Judith de Lange
Voor leerkrachten en intern begeleiders po
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

 

Professionaliseringsplatform
passend onderwijs


Voor onderwijsprofessionals
in de regio Gooi en Vecht

VO     035 526 94 81

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Qinas
Burgemeester de Bordesstraat 80
1404 GZ  Bussum

Nieuwsbriefinschrijving VO

PO     035 800 10 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Unita
Noordereinde 54F
1243 JJ  ’s-Graveland

Nieuwsbriefinschrijving PO