Lezing Autisme Anders Bekijken (po-vo)

Lezing Autisme Anders Bekijken (po-vo)

Veel van de ondersteuningsbehoeften van kinderen met autisme zijn niet zichtbaar aan de buitenkant. Sterker nog; als je je blijft richten op gedrag wat je ziet, vind je vaak niet de aansluiting die je zoekt. Waarom doet een kind wat hij doet, wat levert dat gedrag hem of haar op? Die vragen horen bij ‘Autisme anders bekijken’!

Omschrijving
In een 2 1/2 uur durende, interactieve lezing neemt Suzanne Agterberg-Rouwhorst de deelnemers mee in de onzichtbare wereld die autisme heet. De acht thema’s die op het autismepaspoort staan komen allemaal aan bod. Dit zijn de wérkelijke oorzaken van gedrag van kinderen met autisme. Pas als je deze (h)erkent, en dáár je gedrag (en de omgeving) op aanpast, kun je pASSend onderwijs (of zorg) bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld over de emotionele ontwikkeling, de zintuiglijke waarneming en de manier van communiceren.

Aan de hand van herkenbare en vaak confronterende voorbeelden worden de deelnemers gestimuleerd om onder de waterspiegel te kijken bij de benadering van deze kinderen. De acht ondersteuningsbehoeften die worden behandeld zijn voortgekomen uit Suzanne’s (prijswinnend) master-onderzoek en worden uitgebreid beschreven in haar boeken ‘Autisme anders bekijken’ en het psycho-educatie boek ‘Vind je eigen weg met jouw autisme’. Suzanne heeft niet alleen een zeer brede theoretische kennis, maar heeft ook 25 jaar onderwijservaring én is ervaringsdeskundige. Juist deze combinatie wordt door deelnemers als zeer prettig ervaren. 

De lezing Autisme Anders Bekijken is gevalideerd door het Lerarenportfolio en wordt ook aangeboden vanuit de Nederlandse Vereniging voor Autisme (ledenkorting).


Jouw Autisme biedt een complete methodiek voor professionals om zelf psycho-educatie te geven aan jongeren met autisme.

De Jouw Autisme Methodiek is ontwikkeld vanuit de nieuwste inzichten rondom het ondersteunen en sterk maken van jongeren met autisme. Waarbij autisme niet wordt gezien als stoornis of handicap, maar als kwetsbaarheid in de informatieverwerking. Het is van groot belang om hierbij een evenwicht te vinden tussen “zorgen voor jezelf’ en aanpassen aan dat wat de omgeving van je vraagt.

Deze visie is niet eerder verwerkt in psycho-educatie over autisme voor jongeren. De methodiek, ontwikkeld door autismespecialist en ervaringsdeskundige Suzanne Agterberg, leert autismecoaches en professionals uit de zorg en het onderwijs om vanuit deze benadering jongeren hun eigen weg te laten vinden, mét hun autisme. Met Jouw Autisme heb je als trainer alles in handen om een compleet traject van 14 bijeenkomsten vorm te geven. Je kunt de thema’s en materialen ook los gebruiken voor een korter traject of een uitleg aan ouders of leerkrachten.

Drie pijlers:
1.De Jouw Autisme Training (1,5 dag)
Leer alles over de methodiek tijdens de SKJ gecertificeerde basistraining. We gaan in op actuele theorie over autisme en psycho-educatie bij autisme. Je maakt kennis met alle materialen van de ToolBox en leert hoe je keuzes kunt maken in het gebruik van de materialen.

2. De Jouw Autisme ToolBox
In deze ToolBox vind je alle fysieke materialen waarmee jij je psycho-educatietraject vormgeeft. Inclusief stap-voor-stap handleiding.

3. Het Jouw Autisme Platform
In deze digitale omgeving vind je aanvullende en verdiepende informatie. Per bijeenkomst kun je een keuze maken uit verschillende filmpjes, animaties, werkbladen en presentatie-materialen.

Wilt u meer informatie over de methodiek, de training en trainingsdata?
Kijk dan op www.jouwautisme.nl

Evenement Eigenschappen

Datum event dinsdag 15-11-2022 15:30
Tijd 15.30-18.00 uur
Door Suzanne Agterberg
Voor onderwijsprofessional (po-vo)
Aanvullend Bij grote belangstelling zullen we de lezing hybride aanbieden.
Max. deelnemers 20
Registered 19
Aantal plaatsen 1
Prijs n.v.t.
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Opmerkingen

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

Achtergrond

Diagnosticeren van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) is complex, vindt Annelies Spek, klinisch psychologg en hoofd van het Autisme Expertise Centrum in Eemnes.

Er is veel kennis en ervaring voor nodig; bij onvoldoende doorvragen of gebruik van verkeerde instrumenten is er het risico op een verkeerde diagnose. Wat zijn de kenmerken van ASS? Hoe verschillen deze kenmerken bij mannen en vrouwen? En bij welke hulp zijn mensen met ASS gebaat?

Dat en meer in de podcast van de RINO Groep Podcast.

Beluister hem via je favoriete podcastapp

Auteur: Peter Vermeulen
Uitgever: EPO uitgeverij
Nederlands
1e druk
ISBN 9789064457159
oktober 2010
219 pagina’s

Samenvatting
Autisme en normale begaafdheid in het onderwijs levert inspiratie aan iedereen die les geeft aan (rand)normaal begaafde leerlingen met autisme. Vertrekkend van de autistische manier van waarnemen en informatie verwerken, schetst dit boek de krijtlijnen voor een autismevriendelijke onderwijsstijl. Sleutelbegrippen worden geïllustreerd met concrete tips. Er is ook aandacht voor de keuze voor gewoon of speciaal onderwijs, het creëren van een autismecultuur op school en hoe je als leerkracht best omgaat met moeilijk gedrag bij de leerling.
Dit boek is een compleet herziene uitgave van Voor alle duidelijkheid uit 2002. Het boek beperkt zich niet langer tot leerlingen met autisme in het gewoon onderwijs, maar is nu bruikbaar voor iedereen, van beginner tot expert, die werkt met leerlingen met autisme en een (rand)normale begaafdheid, zowel in het gewoon als in het buitengewoon of speciaal onderwijs.

 

Professionaliseringsplatform
passend onderwijs


Voor onderwijsprofessionals
in de regio Gooi en Vecht

VO     035 526 94 81

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Qinas
Burgemeester de Bordesstraat 80
1404 GZ  Bussum

Nieuwsbriefinschrijving VO

PO     035 800 10 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Unita
Noordereinde 54c
1243 JJ  ’s-Graveland

Nieuwsbriefinschrijving PO