Internaliserende problematiek in de klas: “de onzichtbare leerling” (vo)

Vanuit de principes van handelingsgericht werken (HGW) worden deelnemers getraind in het signaleren (herkennen) en begrijpen van gedragsproblematiek bij leerlingen, met als doel het kunnen formuleren van specifieke onderwijsbehoeften. De focus ligt hierbij op problematiek vallend onder de noemer ‘internaliserend’.

Naast theorie over psychopathologie en nieuwe inzichten uit de psychiatrie, is er ook aandacht voor het gedrag en de ondersteuningsbehoeften van de professionals in de school.

Het betreft een interactieve en praktische training, waarbij ruimte is voor casuïstiek en reflectie op eigen handelen van deelnemers.
Daarnaast zullen concrete interventies en direct toepasbare ‘tools’ voor in de school behandeld worden.

Na afloop van de training zijn deelnemers in staat om leerlingbegeleiding doelgericht vorm te geven, waarbij de samenwerking tussen leerling, ouders, school en ketenpartners centraal staat.

De training van 3 bijeenkomsten is bedoeld voor docenten en mentoren. Maar ook leerlingbegeleiders, trajectbegeleiders en onderwijsondersteunend personeel (zoals zorgcoördinator en schoolpsycholoog) kunnen deelnemen.  

NB: deze training kan ook als team (In-Company) gevolgd worden.
Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

Evenement Eigenschappen

Datum event Nog te bevestigen
Tijd 15.30-18.30 uur
Door Imke Wojakowski (PiResearch)
Voor onderwijsprofessional (vo)
Aanvullend Deze workshop is voor het vo met name geschikt om InCompany aan te bieden. Neem contact op met events@gameeleon.nl voor meer informatie.
Max. deelnemers 14
Registered 0
Aantal plaatsen 14
Prijs n.v.t.
Locatie Unita - Gorterpaviljoen - 's-Graveland

Opmerkingen

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

Achtergrond

Diagnosticeren van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) is complex, vindt Annelies Spek, klinisch psychologg en hoofd van het Autisme Expertise Centrum in Eemnes.

Er is veel kennis en ervaring voor nodig; bij onvoldoende doorvragen of gebruik van verkeerde instrumenten is er het risico op een verkeerde diagnose. Wat zijn de kenmerken van ASS? Hoe verschillen deze kenmerken bij mannen en vrouwen? En bij welke hulp zijn mensen met ASS gebaat?

Dat en meer in de podcast van de RINO Groep Podcast.

Beluister hem via je favoriete podcastapp

Auteur: Peter Vermeulen
Uitgever: EPO uitgeverij
Nederlands
1e druk
ISBN 9789064457159
oktober 2010
219 pagina’s

Samenvatting
Autisme en normale begaafdheid in het onderwijs levert inspiratie aan iedereen die les geeft aan (rand)normaal begaafde leerlingen met autisme. Vertrekkend van de autistische manier van waarnemen en informatie verwerken, schetst dit boek de krijtlijnen voor een autismevriendelijke onderwijsstijl. Sleutelbegrippen worden geïllustreerd met concrete tips. Er is ook aandacht voor de keuze voor gewoon of speciaal onderwijs, het creëren van een autismecultuur op school en hoe je als leerkracht best omgaat met moeilijk gedrag bij de leerling.
Dit boek is een compleet herziene uitgave van Voor alle duidelijkheid uit 2002. Het boek beperkt zich niet langer tot leerlingen met autisme in het gewoon onderwijs, maar is nu bruikbaar voor iedereen, van beginner tot expert, die werkt met leerlingen met autisme en een (rand)normale begaafdheid, zowel in het gewoon als in het buitengewoon of speciaal onderwijs.

 

Professionaliseringsplatform
passend onderwijs


Voor onderwijsprofessionals
in de regio Gooi en Vecht

VO     035 526 94 81

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Qinas
Burgemeester de Bordesstraat 80
1404 GZ  Bussum

Nieuwsbriefinschrijving VO

PO     035 800 10 11

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Unita
Noordereinde 54c
1243 JJ  ’s-Graveland

Nieuwsbriefinschrijving PO